VANILKOVÉ ROŽKY
Katka: „Toto je pre mňa taká lahôdka, že často až zatváram oči, keď ich mám v ústach. No musia byť naozaj ako od mamičky… A keďže práve ona mi svoj recept dala, tak také naozaj aj sú. To však znamená, že vanilkové rožteky u nás doslova záhadne miznú a musím ich schovávať, aby do Vianoc nejaké zostali. Sú totiž ako čipsy, stále vás nútia dať si ešte jeden.“
Potrebujeme:
360 g hladkej múky
300 g zmäknutého masla
150 g mletých vlašských orechov
90 g práškového cukru.
Postup: Spolu zamiesime všetky suroviny na cesto, z ktorého na pomúčenej doske vytvarujeme tenší šúľok. Ten nakrájame na rovnaké kúsky, ktoré prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a zahneme ich do tvaru rožtekov. Pečieme ich v rúre na teplote 180 stupňov, kým jemne nezhnednú. Vtedy sú totiž najkrehkejšie. Nakoniec si pripravíme zmes práškového a vanilkového cukru v pomere 2 : 1 a rožky v nej obalíme. Väčšina receptov odporúča obaľovať ich ešte teplé, ja však počkám, kým nevychladnú. Vďaka tomu sú rožteky menej sladké. Skladujeme ich v uzavretej nádobe.
Katkino P. S.:
„Odkedy som zistila, že na vanilkové rožky existujú silikónové formy, tak ich pečiem ešte radšej. Verím, že budete aj vy. Formu stačí totiž cestom len naplniť a zarovnať povrch.“
MALINOVÉ MUFFINY
Katka: „Na začiatku bolo želanie našej dcéry Johanky, aby som jej upiekla muffiny s kúskami čokolády. Jasné! Hneď som sa do nich pustila, akurát mi nedalo neurobiť ich aspoň o trochu zdravšie, ako kázal recept. Skombinovala som teda viacero receptov dokopy, takže mlieko som nahradila acidofilným, repkový cukor trstinovým a pšeničnú špaldovou múkou. Už to chcelo pridať len niečo osviežujúce k horkej čokoláde a maliny sa mi zdali ideálne. Odvtedy sú u nás práve takéto muffiny favoritom. Najmä keď ich ešte polejem bielou čokoládou a posypem pistáciami alebo sušenými malinami.“
Potrebujeme:
150 g bielej špaldovej múky
120 g trstinového cukru
1 prášok do pečiva
160 g acidofilného mlieka
60 g oleja (používam repkový)
1 vajce spolu
50 g nasekanej 52% horkej čokolády
200 g bielej čokolády
stužený tuk
mrazom sušené maliny, prípadne pistácie
Postup: Múku, prášok do pečiva, cukor, acidofilné mlieko, olej a vajíčko šľaháme spolu asi minútu a nakoniec do tejto zmesi pridáme nasekanú čokoládu a naplníme ňou 12 muffinových košíčkov približne do jednej tretiny. Do každého potom pridáme tri mrazené maliny a zalejeme zvyšným cestom. Pečieme v rúre pri teplote 180 °C 15-20 minút. Vychladnuté muffiny polejeme bielou čokoládou roztopenou s lyžicou stuženého tuku. Na záver ozdobíme mrazom sušenými malinami, prípadne nasekanými pistáciami.
Katkino P. S.:
„Rada hľadám chute, ktoré budú naozaj top. Práve preto neváham skombinovať viacero receptov a mám odvahu skúšať až dovtedy, kým som si istá, že ponúkam to najlepšie.“
Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho svojim priateľom a známym na sociálnych sieťach.