Pečieme s Katkou

Pečieme s Katkou: Medvedie labky a medovníčky

Foto: Tomáš Lencz

Katka: „Medvedie labky sú vždy spomienkou na moju babičku. Je to koláčik prevoňaný škoricou, klinčekmi a orechmi – a tak pre mňa vďaka nej až dodnes voňajú Vianoce. Babka ich piekla také fantastické, že som si ich zamilovala už ako malá a doteraz sú mojím najobľúbenejším vianočným pečivom. O to viac ma trápi, že sa mi nezachoval jej recept. Vyskúšala som ich potom množstvo, ale nikdy to nebolo ako od babičky. Až na jednej rodinnej party som ochutnala „labku“ od kamarátky a zrazu sa mi zaiskrilo pred očami – na chvíľu som bola opäť malým dievčatkom v babičkinej kuchyni. Našla som presne ten recept, ktorý ma tam vrátil. Takže teraz ho strážim ako oko v hlave.“

 

blank
Foto: Tomáš Lencz
MEDVEDIE LABKY

 

Potrebujeme:

210 g zmäknutého masla

270 g polohrubej múky

100 g nahrubo mletých  orechov

160 g práškového cukru

1 lyžicu mletej škorice

30 g kakaa

2 žĺtky

8 rozdrvených klinčekov

kôru z jedného umytého citróna

Postup: V miske ručne zmiešame maslo, múku (ja používam celozrnnú špaldovú), cukor, orechy a kakao, pridáme dva žĺtky a okoreníme lyžicou mletej škorice, drvených klinčekov a citrónovou kôrou. Z vypracovaného cesta si vytvarujeme guľôčky, ktoré namočíme do hladkej múky a vtláčame do menších formičiek (dávka vyjde na 60-70 kusov). Sama si zvyknem cesto navážiť po 10 gramov, vďaka tomu totiž presne viem, že vo formičkách vznikne jemná priehlbinka, čo je dôležité, keďže cesto pri pečení narastie. Takto zostane labka zospodu rovná. Pečieme ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 10-12 min. Vychladnuté labky môžeme obaliť v práškovým cukre. Nakoniec ich uložíme do uzavretej nádoby, aby nám nevyschli.

 

Katkino P. S.

„… aj bez cukru navrchu sú výborné!“

blank
Foto: Tomáš Lencz

 

MEDOVNÍČKY

 

Katka: „Asi nie je na svete koláč, na ktorý by som vyskúšala viac receptov. Skúsila som taký, kde išlo toľko medu, koľko múky. Medovníčky však boli príliš gumové. Maslové mi zase rýchlo stvrdli, keďže rada pečiem všetko do hneda. Jeden recept mi však učaroval. Je bez masla. A medu sa do neho dáva polovica dávky múky. Ako som zistila, je to tak akurát, aby boli medovníčky chutné a mäkké hneď po upečení.“

 

Potrebujeme:

250 g medu

125 ml vody

150 g kryštálového cukru
500 g hladkej múky

10 g sódy bikarbóny

10 g perníkového korenia

1 vajce

Postup: V hrnčeku si necháme najskôr zohriať med, vodu a kryštálový cukor a túto horúcu zmes potom nalejeme do misy s hladkou múkou (ja používam celozrnnú špaldovú), zmiešanou so sódou bikarbónou a perníkovým korením. Všetko dobre premiešame a nakoniec do vlažného cesta primiesime už len celé vajíčko. Nezľaknite sa, cesto sa lepí, ale tak to má byť. Zakryjeme ho preto fóliou a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň sa s ním už pracuje veľmi dobre. Takže ho vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 2 mm a vybratými formičkami vykrajujeme rôzne tvary, ktoré ukladáme na papierom vystlaný plech ďalej od seba. Ešte pred pečením ich ozdobíme orechmi a potom vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 10-12 min. Ešte horúce potrieme vyšľahaným vajíčkom. Z tohto množstva upečieme približne 80 medovníčkov.

 

Katkino P. S.: 

„Nevzdávajte sa, ak vám koláčik podľa nejakého receptu nevyjde tak, ako ste čakali. Je to totiž, práve naopak, výzva skúšať ďalej. Sama recepty rada kombinujem a skúšam dovtedy, kým sa mi nepodarí vytvoriť zákusok tak, aby bol pre mňa naj.“

 

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho svojim priateľom a známym na sociálnych sieťach.

Súvisiace články

Pečieme s Katkou: Vanilkové rožky a malinové muffiny

Katarína Lenczová

Pečieme s Katkou: Linecké koláčiky a brownies

Katarína Lenczová

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači. Súhlasím Viac

Cookies