Pečieme s Katkou

Pečieme s Katkou: Linecké koláčiky a brownies

Foto: Tomáš Lencz

Na začiatku nebol výučný list ani roky cukrárskej praxe. Len materstvo, odvaha a spomienky na sladké detstvo. Na tie päťnásobná mama Katka Lenczová stavila a začala piecť. A vy môžete s ňou!

 

LINECKÉ KOLÁČIKY

 

Katka: „Doma sme ich piekli iba na Vianoce. Bolo to pre mňa teda také slávnostné pečivo. No práve vďaka nemu som mala sviatok aj vtedy, keď sme s rodičmi sem-tam len tak zablúdili do cukrárne. Okamžite som totiž utekala k vitríne a hľadala svoje koláčiky. A keď som sa vydala, našli si pre zmenu ony mňa. Nasťahovala sa k nám totiž manželova mama a tá mi ukázala, že radosť sa nimi dá robiť kedykoľvek a komukoľvek. Často ich totiž blízkym piekla ako darček k narodeninám. Tak som začala aj ja.“

 

Potrebujeme:

125 g práškového cukru

250 g zmäknutého masla

375 g hladkej múky (ja používam bielu špaldovú T630)

1/2 prášku do pečiva

2 žĺtky

 

Postup: Všetky suroviny spolu vymiesime (odporúčam vo väčšej miske) na hladké cesto. Ak je príliš mäkké, dáme ho asi na 15 minút do chladničky. Medzitým si dosku  nahrubo posypeme múkou, na ktorej potom vychladnuté cesto po častiach vyvaľkáme na hrúbku 3-4 mm a vykrajujeme z nich malé koláčiky. Tie potom uložíme na plech vyložený papierom na pečenie asi 2 cm od seba a pečieme pri 180 °C 15-20 minút. Po vychladnutí koláčiky  potrieme džemom podľa chuti (ríbezľovým, višňovým či malinovým) a pospájame. Nakoniec zľahka posypeme práškovým cukrom.

 

Katkino P. S.:

„Ideálny koláčik na pečenie s deťmi. Náš trojročný Lukáško je taký môj kuchynský spoločník. Keď pečiem, skladá si na zemi puzzle alebo počúva rozprávku. Keď však zbadá na stole cesto na linecké koláčiky, všetko nechá tak a chce sa pridať. Múka je síce všade, ale za ten zážitok to stojí…“ 

 

blank
Foto: Tomáš Lencz
BROWNIES

 

Katka: „Pre mňa je to zákusok, ktorý je jedným z množstva dôkazov, že to najdôležitejšie je vo vnútri. Brownies totiž navonok pôsobia obyčajne, ale vo vnútri skrývajú kúzlo spočívajúce v šťavnatej čokoládovej konzistencii prevoňanej maslom, kakaom a orechmi. A kúzlenie si vyžaduje aj pri krájaní. Je totiž oveľa ľahšie ho upiecť, ako nakrájať. Raz som sa však na to posťažovala kamarátke a ona mi vzápätí darovala jeden úžasne ostrý zúbkovaný nôž. Odporúčam. S ním to ide ako po masle.“

 

Potrebujeme:

250 g masla

200 g horkej čokolády (min. 70 % kakaa)

60 g hladkej múky (môže byť aj bezlepková)

80 g kakaa

320 g práškového cukru

1/2 prášku do pečiva

100 g nasekaných vlašských orechov

5 vajec

 

Postup: Najskôr si v mikrovlnnej rúre alebo vo vodnom kúpeli roztopíme maslo s horkou čokoládou.  V osobitnej miske zmiešame všetky sypké suroviny – múku, kakao, cukor, prášok do pečiva a nasekané vlašské orechy. Nakoniec do toho vlejeme čokoládu roztopenú s maslom a krátko šľaháme. Do zmesi potom pridáme celé vajíčka a miešame, až kým nedostane hodvábne lesklú konzistenciu. Cesto rozotrieme na stredne veľký hlbší plech a pečieme pri 180 stupňoch asi 25 minút, kým sa na vrchu nevytvorí lesklá  kôrka. Po vychladnutí nakrájame na štvorce, prípadne trojuholníky.

 

Katkino P. S.:

„Nezabudnite sledovať hodiny. Raz sa mi stalo, že som to dobre neodhadla a brownies mi prihorel. Vtedy som pochopila, že čas pečenia je pri tomto recepte v podstate jednou z ingrediencií. Len vtedy má totiž tento koláč to, čo ho robí takým výnimočným – správnu konzistenciu.“

 

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho svojim priateľom a známym na sociálnych sieťach.

Súvisiace články

Pečieme s Katkou: Vanilkové rožky a malinové muffiny

Katarína Lenczová

Pečieme s Katkou: Medvedie labky a medovníčky

Katarína Lenczová

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači. Súhlasím Viac

Cookies