Podcasty Spoločnosť

Výber NM: Európania pomáhajú Libanonu a philadelphské chudobné rodiny budú mať internet zadarmo

Foto: Pixabay

Prinášame vám výber udalostí, ktoré sú ukážkou, že kroky k dialógu sú možné. V dnešnom podcaste sa dozviete:

    • Libanonu po tragédii pomáha celý svet. Slovensko takisto ponúka pomoc
    • Bratislavské Staré mesto vytvára novú neziskovú organizáciu. Bude pomáhať tým, ktorí to potrebujú
    • Bezdomovci v Oxforde sa nebudú musieť vrátiť na ulicu. Ani keď sa pandémia skončí tento rok
    • Tridsaťpäťtisíc chudobných philadelphských rodín dostane internetové pripojenie zdarma

 

 

Libanonu po tragédii pomáha celý svet. Slovensko takisto ponúka pomoc

Po obrovskom výbuchu v bejrútskom prístave, kde explodovalo 2750 ton dusičnanu amónneho, sa krajiny z celého sveta pokúšajú pomôcť Libanonu rozličnými spôsobmi.

Tragédia, ktorá podľa TA3 usmrtila najmenej 158 ľudí a zranila ďalších 5000 jednotlivcov, začala byť podľa Tlačovej agentúry Slovenskej republiky promptne riešená Organizáciou Spojených národov. Tá v nedeľu po online konferencii svetových lídrov zverejnila svoj odhad celej situácie, podľa ktorého bude Libanon v nasledujúcich troch mesiacoch potrebovať pomoc v minimálnej výške 117 miliónov eur. Tento odhad sa týkal urgentne potrebného ubytovania, stravy a lekárskej starostlivosti pre občanov Libanonu.

Svetový lídri zároveň v stanovisku, ktoré bolo uverejnené po ich spoločnom rokovaní, uviedli, že „dospeli k záveru, že ich pomoc by mala byť (…) dobre koordinovaná pod záštitou OSN a poskytnutá priamo libanonskému obyvateľstvu s maximálnou účinnosťou a transparentnosťou“.

Spomínaná konferencia bola organizovaná Organizáciou Spojených národov a Francúzskom. Zúčastnili sa na nej zástupcovia 36 krajín sveta a medzinárodných organizácií. Nechýbali ani Donald Trump či Emmanuel Macron.

Už o niekoľko hodín neskôr televízia TA3 priniesla konkrétne čísla, na ktorých sa účastníci videokonferencie dohodli. Zástupcovia krajín do Libanonu pošlú 252,7 milióna eur. Zároveň prisľúbili vierohodné a nezávislé vyšetrenie celého incidentu. Pripomínajú, že pomoc je podmienená tým, že libanonská vláda bude realizovať reformy, ktoré požaduje ľud.

Pomoc týchto svetových lídrov nie je jedinou pomocou, ktorá do Libanonu v súčasnosti mieri. Pomôcť sa chystá aj Európska komisia, ktorá podľa portálu Wion v nedeľu zdvojnásobila svoj plánovaný príspevok a namiesto 33 miliónov eur poputuje do Libanonu 63 miliónov eur.

Výraznú časť slovenskej pomoci tvoria súkromné organizácie – portál Pravda informoval o tom, že obetiam tragédie pomôžu organizácie Magna, ADRA Slovensko, Človek v ohrození a Slovenská katolícka charita v spolupráci s partnerskou organizáciou Caritas Libanon.

Podľa tlačovej agentúry SITA ponúkne slovenská vláda Libanonu osemnástich záchranárov. Tím je zložený z dvanástich príslušníkov Hasičského a záchranného zboru, troch psovodov so psami z Horskej záchrannej služby, jedného technika a dvoch styčných dôstojníkov.

 

Bratislavské Staré mesto vytvára novú neziskovú organizáciu. Bude pomáhať tým, ktorí to potrebujú

blank
Foto: Pixabay

Nová organizácia, ktorú zakladá bratislavská časť Staré mesto, sa bude nazývať Dobrý dom a bude sídliť na Karpatskej ulici. Bude využívať rovnakú budovu, ktorú predtým využívala nezisková organizácia Maják nádeje.

Dobrý dom bude úplne ovládať mestská časť. Tá bude mať v novej organizácii majetkovú účasť vo výške tisíc eur. Mestská časť zároveň organizácii poskytne 220-tisíc eur na úhradu záväzkov zrušeného Majáka nádeje voči veriteľom.

O zriadení neziskovej organizácie Dobrý dom v stredu rozhodli miestni poslanci a informoval o ňom denník SME.

Dobrý dom bude riadený Matejom Alexom, ktorý v súčasnosti šéfuje Seniorcentru Staré mesto. Poslanci schválili aj zloženie správnej a dozornej rady.

Novovzniknutá organizácia Dobrý dom bude poskytovať sociálnu pomoc a humanitárnu starostlivosť. Tam to však nekončí, pomáhať bude aj preventívne poskytovaním služieb v oblasti prevencie a osvety o rôznych spoločenských témach.

Organizácia má nahradiť organizáciu Maják nádeje, ktorá musela pre zlé hospodárenie (pre ktoré vznikol dlh vo výške 600-tisíc eur) ukončiť svoju činnosť.

Obete domáceho násilia, týrané ženy a ľudia bez domova tak nebudú mestskou časťou Staré mesto ponechaní napospas osudu. Starostka tejto mestskej časti Zuzana Aufrichtová povedala: „Mám veľkú radosť, že poslanci spoločným konsenzom podporili novú neziskovú organizáciu Dobrý dom, ktorá má byť nástupcom Majáka nádeje.“

Bezdomovci v Oxforde sa nebudú musieť vrátiť na ulicu. Ani keď sa pandémia skončí tento rok

blank
Foto: Pixabay

Magistrát mesta Oxford vybavil pre bezdomovcov, ktorých mesto prichýlilo pre obavy z pandémie koronavírusu, 124 izieb na ďalší rok. Znamená to teda, že bezdomovci nebudú musieť ísť späť na ulicu. Informoval o tom portál GNN.

Ľudí bez domova mesto prichýlilo v marci, keď britská vláda vydala príkaz, že bezdomovci nesmú zostať na ulici. Britská vláda toto rozhodnutie urobila kvôli obavám, že komunita bezdomovcov by sa mohla stať jednou z najzasiahnutejších komunít vírusom. Tento krok bol úspešný – do dnešného dňa mesto Oxford nezaznamenalo ani jeden prípad bezdomovca, ktorý by bol nakazený koronavírusom SARS-CoV-2.

Môže sa zdať, že poskytnúť bývanie bezdomovcom je len krátkodobé riešenie veľkého problému. Mestský poslanec Mike Rowley hovorí niečo iné.

„Obdobie karantény nám dalo jedinečnú príležitosť nadviazať kontakt s ľuďmi bez domova. Pre mnohých z nich bola istota, že majú kde spať, spúšťačom premýšľania o tom, ako navždy opustiť ulicu. Už 76 ľuďom sme pomohli nájsť stabilnejší život a to je niečo, čo chceme robiť aj naďalej,“ povedal.

Mestu pomohli organizácie prevádzkujúce študentské internáty, napríklad A2Dominion. Tieto organizácie mestu po dohode poskytli svoje priestory. Vyhradili sa aj špeciálne priestory, ktoré by boli použité ako nocľaháreň pre ľudí bez domova, ktorí by mali pozitívne testy na nový koronavírus. Tieto priestory neboli našťastie nikdy využité.

Mesto Oxford teraz predĺžilo zmluvu so spoločnosťou A2Dominion a tá mestu poskytne svoju budovu Canterbury House až do júla 2021. Bezdomovci teda nebudú musieť opustiť mestom poskytnuté bývanie až do tohto termínu.

Mestské služby zatiaľ využilo 203 ľudí bez domova, pričom podľa Mikea Rowleyho 76 z nich si už našlo dlhodobejšie bývanie.

 

Tridsaťpäťtisíc chudobných philadelphských rodín dostane internetové pripojenie zdarma

blank
Foto: Pixabay

Internetové pripojenie sa ešte pred niekoľkými rokmi považovalo za rozmar, ktorý si mohli dovoliť iba tie bohatšie rodiny a domácnosti. V súčasnosti sa však prítomnosť internetového pripojenia v domácnosti považuje takpovediac za nevyhnutnosť a moderná spoločnosť priam ráta s tým, že jednotlivec má prístup na internet každodenne. Ukázalo sa to napríklad pri výučbe detí počas koronavírusovej pandémie, keď boli deti bez pripojenia na internet takpovediac vytlačené na okraj a dištančné vzdelávanie bolo pre ne oveľa náročnejšie.

Absencia internetového pripojenia v domácnosti môže byť spôsobená napríklad nedostatkom financií jej obyvateľov. Uvedomilo si to vedenie mesta Philadelphia, piateho najväčšieho mesta v Spojených štátoch amerických, v ktorom 30 percent domácností s deťmi v školskom veku nemá prístup k internetu. Toto mesto na čele so starostom Jimom Kenneyom sa rozhodlo v spolupráci s telekomunikačnými firmami poskytnúť chudobným rodinám internetové pripojenie, ktoré je dnes už prakticky nevyhnutné pre normálny mestský život. Informovalo o tom médium The Philadelphia Inquirer.

Vedenie mesta Philadelphia poskytne zadarmo prístup k internetu 35 tisícom rodín s nízkym príjmom. Tento projekt bude radnicu stáť 17 miliónov dolárov. Peniaze použité na tento účel z veľkej časti pochádzajú od súkromných filantropov, ale aj z mestského fondu určeného na rozvoj vzdelávania a časť nákladov bude uhradená aj vďaka takzvanému programu CARES. Tento program, ktorý v marci schválil kongres a podpísal republikánsky prezident Donald Trump, slúži na nápravu ekonomických a sociálnych škôd spôsobených pandémiou.

Zaujímavým faktom je, že tento projekt sa netýka len rodín, ktorých deti navštevujú štátne školy – rovnaký nárok na internet zadarmo budú mať aj rodiny s nízkym príjmom, ktorých deti navštevujú školy prevádzkované súkromníkmi alebo cirkvou. Rodiny budú mať internet zadarmo garantovaný na dva roky. Vedenie mesta však tvrdí, že sú v tomto projekte ochotní pokračovať, ak bude mať dostatočnú finančnú podporu.

Tento krok mesta Philadelphia prišiel v období, keď sa pred sídlom korporácie Comcast začali schádzať ľudia, ktorí požadovali, aby táto spoločnosť kvôli pandémii poskytla philadelphským deťom internet zadarmo, ako o tom informovali novinári z The Philadelphia Inquirer. Práve spoločnosti Comcast a T-Mobile budú tie, od ktorých mesto zakúpi internetové pripojenie pre 35-tisíc rodín. Spoločnosť Comcast mestu na tento projekt darovala 7 miliónov eur. Táto spoločnosť zároveň počas pandémie rozbehla svoj program s názvom Internet Essentials, ktorý rodinám v núdzi poskytoval lacné internetové pripojenie.

Súčasný starosta mesta Philadelphia za demokratickú stranu Jim Kenney o tomto kroku mesta povedal, že „bude mať silný vplyv na postupné zmenšovanie digitálneho rozdelenia spoločnosti“.

V súčasnosti naplno prebieha vyhľadávanie rodín, ktoré tento internet zadarmo potrebujú. Mesto má čas do 2. septembra – práve vtedy sa vo Philadelphii rozbehne nový školský rok.

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho svojim priateľom a známym na sociálnych sieťach.

Súvisiace články

Ivan Mikloš: Ak by Západ prestal dovážať ruský plyn a ropu, Rusko by si nemohlo dovoliť financovať vojnu

Mária Kostyálová

Výber NM: Zelenskyj sa rozprával s pápežom. Chcel by, aby sa František stal prostredníkom pri rokovaní

Michal Lukáč

Výber NM: Je to morálna autorita, povedal premiér Heger po stretnutí s pápežom

Michal Lukáč

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači. Súhlasím Viac

Cookies