Podcasty Spoločnosť

Výber NM: Dojímavý príbeh muža z Afganistanu a pokus o svetový mier

Foto: Tom Page, wikimedia commons

Prinášame vám výber udalostí, ktoré sú ukážkou, že kroky k dialógu sú možné. V dnešnom podcaste sa dozviete:

– Slovensko a Poľsko posilnili vo Varšave vzájomné vzťahy. Na pracovnú cestu premiér zobral so sebou aj 30 detí z detských domovov

– Rozprávky o koronavíruse? Dve organizácie sa spojili, aby učili deti tolerancii

– Pápež František ocenil Bezpečnostnú radu OSN. Snaží sa o dosiahnutie svetového mieru

– Muž z Afganistanu pomáhal americkým vojakom a riskoval svoj život. Teraz sa stal americkým občanom

Slovensko a Poľsko posilnili vo Varšave vzájomné vzťahy. Na pracovnú cestu premiér zobral so sebou aj 30 detí z detských domovov

Foto: Marek and Ewa Wojciechowscy, wikimedia commons

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) odišiel v piatok 3. júla do Varšavy, kde sa stretol s premiérom Českej republiky Andrejom Babišom, maďarským premiérom Viktorom Orbánom a poľským premiérom Mateuszom Morawieckym.

Ešte pred samotným rokovaním krajín V4 však došlo k bilaterálnemu stretnutiu. Pri príležitosti prvej oficiálnej cesty Igora Matoviča do Poľska sa slovenský premiér stretol s poľským premiérom Mateuszom Morawieckym na pôde Úradu vlády Poľskej republiky. Na svojom webe Teraz.sk o tom informovala Tlačová agentúra Slovenskej republiky.

Igor Matovič počas oficiálnej návštevy Poľska túto krajinu viackrát chválil a povedal, že Poľsko by malo byť pre Slovensko vo viacerých oblastiach vzorom. Konkrétne hovoril napríklad o tom, ako Poľsko využíva eurofondy.

Podľa denníka SME premiér Slovenskej republiky povedal, že v Európskej komisii „počujeme len dobre na Poľsko“, ako narába s čerpaním európskych prostriedkov. Igor Matovič ešte dodal, že Slovensko má, žiaľ, s touto oblasťou problém a Poľsko by mu malo poslúžiť ako vzor. Na túto cestu premiér preto pozval aj Veroniku Remišovú, ministerku investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, ktorá má túto oblasť na starosti.

Premiér ďalej spomenul boj proti korupcii. „V boji proti komunizmu bolo pre nás Poľsko vzorom. V boji proti korupcii je dnes Poľsko najmä vo východnej a strednej Európe rovnako vzorom,“ povedal premiér podľa Tlačovej agentúry Slovenskej republiky.

Matovič spomenul aj koronavírus. Povedal, že pandémiu obidve krajiny dobre zvládli. Dodal však, že boj sa ešte neskončil.

Morawiecki podľa denníka SME vyzdvihol to, že Poľsko a Slovensko majú priateľské vzťahy, a povedal, že do Poľska pozýva slovenských turistov a investorov. Slovenského premiéra Igora Matoviča ubezpečil, že obchodná spolupráca Poľska a Slovenska sa postupne obnovuje. Prerušila ju pandémia koronavírusu, ktorá prerušila obchodné spolupráce krajín po celom svete.

Po tomto bilaterálnom stretnutí premiérov oboch krajín čakalo rokovanie premiérov krajín V4, teda Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska. Obaja sa presunuli do paláca Belweder, kde sa rokovalo predovšetkým o ekonomickej obnove krajín po pandémii vírusu SARS-CoV-2, imigrácii a iných dôležitých celoeurópskych otázkach. Premiér Českej republiky zároveň odovzdal rotujúce predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke Poľsku.

Táto oficiálna cesta Igora Matoviča bola istým spôsobom veľmi špecifická – na palube vládneho špeciálu, ktorý slúži vláde na oficiálne cesty, bolo aj tridsať detí z detských domovov, ktoré v lietadle sedeli po prvý raz  a premiérou pre nich bola aj cesta do cudzej krajiny. Sprievod im robil Ján Herák, poslanec NR SR, ktorý vyrástol v detskom domove. Počas oficiálnych vládnych stretnutí tieto deti spoznávali Varšavu. Informoval o tom portál Dnes24.

 

Rozprávky o koronavíruse? Dve organizácie sa spojili, aby učili deti tolerancii

Foto: Pixabay

Pandémia koronavírusu možno na prvý pohľad pôsobí skôr ako námet na priemerný hororový film, no dve organizácie si myslia niečo iné – koronavírus im poslúžil ako námet na zbierku rozprávok. Rozprávky vznikajú vďaka spolupráci Združenia Feman a Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči. Informoval o tom Korzár.

CD nosiče, ktoré tieto dve organizácie spoločnými silami vytvorili, obsahujú tri kratšie audio-rozprávky, ktoré sa venujú koronavírusu. Nosiče sú nepredajné, tvorcovia ich distribuujú charitám a rôznym združeniam, ktoré sa venujú zdravotne znevýhodneným deťom. Cédečká už dostali napríklad žiaci Spojenej školy internátnej v Levoči pre nevidiacich a slabozrakých a putovali aj do pobočiek Knižnice pre mládež mesta Košice či združeniu Maják n. o. Celkový náklad činil sto CD nosičov.

Tento projekt vznikol v rámci projektu MACIKY 2020, ktorého cieľom je učiť deti tolerancii a tomu, aby sa vyhýbali rasizmu, xenofóbii a iným formám nenávisti. Podľa TASR Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky podporilo tento projekt dotáciou vo výške 14 000 €.

Riaditeľ Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči František Hasaj pre TASR povedal: „Myslím si, že tento počin bol veľmi dobrý. Odhliadnuc od toho, že máme nespočetné množstvo audiokníh pre deti, toto bol príbeh trošku iný, pretože takou hravou formou tam bolo o koronavíruse povedané naozaj všetko.“


Pápež František ocenil Bezpečnostnú radu OSN. Snaží sa o dosiahnutie svetového mieru

Foto: Tom Page, wikimedia commons

Pápež František v nedeľu 5. júla 2020 ocenil Bezpečnostnú radu Organizácie Spojených národov za to, že jednohlasne prijala dokument, ktorý vyzýva na svetový mier. Organizácia Spojených národov prijala tento dokument kvôli ešte stále prebiehajúcej pandémii koronavírusu. Informovala o tom tlačová agentúra AP prostredníctvom portálu Crux Now.

Hlava Katolíckej cirkvi tak spravila počas príhovoru k veriacim na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Pápež František podľa Tlačovej agentúry Slovenskej republiky privítal, že dokument požaduje „globálne a okamžité prímerie, ktoré by zaistilo mier a bezpečnosť nevyhnutné na poskytnutie tak naliehavo potrebnej humanitárnej pomoci“.

Rezolúcia bola v stredu 1. júla prijatá všetkými 15 členmi BR OSN, najvplyvnejšieho orgánu OSN, po viac ako trojmesačnom dohadovaní sa na jeho znení. Dokument pôvodne predložilo Tunisko a Francúzsko. António Guterres, generálny tajomník OSN, už 23. marca vyzýval na globálne prímerie v čase pandémie. Túto žiadosť podporilo množstvo svetových lídrov, Svätý Otec František sa k tejto žiadosti podľa portálu Vatican News pripojil 29. marca, keď zároveň upozornil, že si musíme dať pozor na to, aby sa preľudnené väznice nezmenili na dejisko obrovskej tragédie.

Zmyslom tohto prímeria má byť to, aby sa humanitárna pomoc dostávala k obyčajným ľuďom jednoduchšie, a zároveň aj to, aby sa v prípade potreby dokázalo ľahšie zabezpečiť presúvanie obyvateľstva. Toto sa týka najmä krajín, kde v súčasnosti dochádza k násilným vojnovým konfliktom. Rezolúcia vyzýva všetky strany zúčastňujúce sa na týchto vojnových konfliktoch, aby v záujme ochrany svetového zdravia okamžite prerušili všetky boje aspoň na 90 dní bez prerušenia.

Podľa vatikánskeho portálu Vatican News pápež taktiež vyjadril nádej, že „toto rozhodnutie bude uplatnené efektívne a rýchlo v záujme ľudí, ktorí v súčasnosti trpia“. Pápež takisto dúfa, že prijatie rezolúcie je prvým odvážnym krokom, ktorý v konečnom dôsledku povedie k pokojnej budúcnosti ľudstva.

 

Muž z Afganistanu pomáhal americkým vojakom a riskoval svoj život. Teraz sa stal americkým občanom

Foto: Pixabay

Niektoré príbehy, ktoré sa z času na čas objavia na stránkach svetových novín a v spravodajských rubrikách televízií, nepôsobia ako príbehy z reálneho života. Náročné je vôbec uveriť, že tie príbehy nepochádzajú z pera šikovného spisovateľa či scenáristu, ale že sa reálne odohrali a ich aktéri stále kráčajú po zemskom povrchu. Medzi takéto príbehy určite patrí aj príbeh muža menom Janis Shinwari, ktorého životný príbeh mediálne pokryla americká spravodajská televízia CNN.

Životný príbeh tohto pozoruhodného muža sa začal vtedy, keď na vlastné oči videl zlo, ktoré páchala teroristická organizácia Taliban v jeho rodnej krajine Afganistan. Vtedy Shinwari dospel k rozhodnutiu, že bude pomáhať americkej armáde, ktorá v tamojšej oblasti tvrdo bojovala proti talibanskému režimu.

Uvedomoval si, že takúto činnosť nemôže vykonávať bez určitého rizika. Keďže v Afganistane mal dokonca aj rodinu, jeho rozhodnutie bolo preto ešte náročnejšie. Shinwari pre CNN povedal: „Pokiaľ vás Taliban dolapí, pokojne vás budú mučiť pred vašimi deťmi a rodinou, celý proces nahrajú na kameru a potom to video pošlú ostatným, aby ich varovali pred spriahnutím sa s Američanmi.“ Shinwari si uvedomil, že americká armáda potrebuje pomoc s tlmočením vzhľadom na to, že sa konflikt odohrával v Afganistane. Pre Shinwariho bol Afganistan rodnou krajinou a dobre poznal tamojší jazyk. Rozhodol sa preto, že sa stane tlmočníkom v službách americkej armády. Takéto tlmočníctvo vykonávalo viacero ľudí, ktorí žili v Afganistane a chceli prispieť k boju proti teroru.

Jeho odhodlanie pomáhať americkým vojakom však presahovalo hranice, ktoré vytýčila jeho tlmočnícka profesia. Vyvrcholilo to v apríli 2008, keď americká hliadka vyrazila na rutinnú obhliadku bojového územia. Súčasťou tejto hliadky bol aj kapitán Matt Zeller. Tento muž stretol Shinwariho po prvý raz iba niekoľko dní predtým. V čase, keď vyrážal na rutinnú obhliadku, ani len netušil, že si v podstate s týmto mužom navzájom zachránia životy.

Obhliadka prebiehala normálne, keď jej členov náhle blízko dediny Waghez v oblasti Ghazni prepadli príslušníci hnutia Taliban. Američania prišli o svoje vozidlo a rýchlo sa ocitli v nevýhode. Po výbuchu mínometu zostal kapitán Matt Zeller v bezvedomí.

Prebral sa v jame a vôbec nemal prehľad o tom, čo sa deje okolo neho. Ako povedal v roku 2018, bol si v podstate istý, že zomrie. Rýchlo sa zmieril so svojím osudom a rozhodol sa, že vylezie a bude pokračovať v boji.

Zeller však nevedel o tom, že k jame, v ktorej ležal, sa približovali dvaja členovia teroristickej organizácie Taliban. Jeho záchranou sa stal Shinwari, ktorý sa vďaka kríkom nepozorovane priblížil a obidvoch teroristov zneškodnil. Nebyť Shinwariho zásahu Zeller by bol dnes už takmer určite mŕtvy.

Zeller si spomína na to, že náhle nad sebou zbadal Shinwariho, ktorý mu povedal: „Som Janis a som jeden z vašich tlmočníkov. Nie ste v bezpečí.“ Janis Shinwari následne dostal otraseného Matta Zellera do bezpečia. Počas svojej práce pre americkú armádu podobným spôsobom zachránil ešte ďalších štyroch amerických vojakov.

Matt Zeller sa následne dostal na územie Spojených štátov amerických. Janis Shinwari ostal v Afganistane. Taliban si ho navyše pre jeho hrdinský čin začal všímať a zaradil ho na svoj zoznam osôb, ktoré je potrebné zlikvidovať.

Matt Zeller neskôr v USA zo všetkých síl pracoval na tom, aby sa Shinwari, ktorý ho medzitým kontaktoval so žiadosťou o pomoc pri vybavovaní víz, mohol dostať na územie Spojených štátov amerických. Proces sa však predĺžil z niekoľkých mesiacov na niekoľko rokov. Zeller sa počas tohto obdobia zúfalo snažil použiť svoje prepojenia na americkú vládu a spustil petíciu za Shinwariho prijatie na webovom portáli change.org.

Všetko sa zmenilo v roku 2013. Janis Shinwari konečne dostal americké víza a mohol sa tak spolu s rodinou bezpečne dostať na územie Spojených štátov amerických. Matt Zeller mu z vďaky zabezpečil bývanie a auto a pomohol mu zamestnať sa a adaptovať sa. Založil dokonca zbierku na webovej stránke GoFundMe, na ktorej pre Janisa vyzbieral 35 000 dolárov.

Shinwari si konečne mohol vydýchnuť, zobrať peniaze a užívať si pokojný život. Podľa vlastných slov by sa však tak necítil dobre. Uvedomoval si totiž, že v Iraku a v Afganistane je stále obrovské množstvo ľudí, ktorí prežili podobný život ako on a pridali sa na stranu americkej armády. Spolu s Mattom teda zobrali vyzbierané peniaze a použili ich na založenie organizácie No One Left Behind (voľne preložené ako „nikto nebude ponechaný napospas“).

Táto organizácia už poskytla pomoc viac ako 5000 tlmočníkom pomáhajúcim americkej armáde. Organizácia im pomohla zvládnuť náročný proces vybavovania si amerických víz a usadiť sa v Spojených štátoch amerických. Janis hovorí, že neprestane bojovať, kým do bezpečia nedostane posledného tlmočníka, ktorý je v nebezpečenstve.

Príbeh nadobudol ďalší dôležitý a zaujímavý míľnik v polovici roka 2020. Shinwari sa totiž oficiálne stal americkým občanom. Štvrtý júl 2020 sa teda pre Janisa Shinwariho a jeho rodinu stal prvým Dňom nezávislosti, ktorý mohli oslavovať už ako americkí občania.

Príbeh Janisa Shinwariho sa takto stal jednou z udalostí, ktorá spojila americkú spoločnosť. Podľa CNN sa 4. júla Shinwarimu rozhodli poblahoželať a vyjadriť svoj obdiv ľudia z celého politického spektra.

 

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho svojim priateľom a známym na sociálnych sieťach.

Súvisiace články

Ivan Mikloš: Ak by Západ prestal dovážať ruský plyn a ropu, Rusko by si nemohlo dovoliť financovať vojnu

Mária Kostyálová

Výber NM: Zelenskyj sa rozprával s pápežom. Chcel by, aby sa František stal prostredníkom pri rokovaní

Michal Lukáč

Výber NM: Je to morálna autorita, povedal premiér Heger po stretnutí s pápežom

Michal Lukáč

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači. Súhlasím Viac

Cookies