Podcasty Spoločnosť

Výber NM: Mladému mužovi hádka v kaviarni zmenila život. K lepšiemu

Prinášame vám výber udalostí, ktoré sú ukážkou, že kroky k dialógu sú možné. V dnešnom podcaste sa dozviete:

– Slováci a Maďari dokončili spoločný včelársky projekt

– Prezidentka Slovenskej republiky vyjadrila svoju vďaku učiteľom

– Mladému mužovi hádka v kaviarni zmenila život. K lepšiemu

– Dvaja smetiari v Miami prišli do práce tak ako zvyčajne. Obyvatelia ich však poriadne prekvapili

 

Slováci a Maďari dokončili spoločný včelársky projekt

V Topoľčiankach a v maďarskej obci Vértestolna sa vybudovali včelnice, kde môže verejnosť pozorovať včely a to, ako s nimi včelári pracujú. Ich súčasťou sú prevádzky na spracovanie včelích produktov a učebne, v ktorých sa bude dať toto spracovanie prezentovať. Informovala o tom tlačová agentúra TASR.

Súčasťou projektu na Slovensku je zároveň aj vybudovanie včelárskeho skanzenu v Topoľčiankach. Krajiny na realizáciu projektu využili 98 hektárov lúčneho územia obklopeného lesmi. Na týchto lúkach vopred vysadili také typy kvetov, ktoré včelám poskytujú pastvinu.

Foto: Pixabay

Maďarská strana už začala novopostavené objekty používať na rozličné podujatia, ako povedala projektová manažérka Nikoleta Nozdrovická pre TASR. Zatiaľ prilákali okolo 250 návštevníkov. Na Slovensku podľa nej kvôli pandémii ešte čakáme, kým začneme naplno využívať možnosti, ktoré nám tieto novovzniknuté objekty ponúkajú.

Tento projekt vznikol vďaka úzkej spolupráci dvoch krajín. Cezhraničný projekt s názvom „Maďarskí a slovenskí lesníci pre včely“ bol realizovaný v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko, ktorý podporuje rozličné projekty v týchto dvoch krajinách a snaží sa o budovanie dialógu a spolupráce. Na ich stránke sa napríklad môžete dočítať, že podporuje aj budovanie lesných škôl na území oboch krajín.

Čo sa týka financií, celý projekt stál 1,093 milióna eur, pričom Európsky fond regionálneho rozvoja zafinancoval 85 percent tejto sumy. V Maďarsku sa zo štátneho rozpočtu doplatilo zvyšných 15 percent, na Slovensku iba 5 percent a zvyšných 10 percent museli doplatiť Lesy SR.

Celý projekt sa snaží zvýšiť biodiverzitu v pohraničnej oblasti, zlepšiť povedomie mládeže o včelárstve, zachovať tradíciu spolupráce medzi včelármi v dvoch krajinách a v neposlednom rade zvýšiť turistickú atraktivitu jednotlivých oblastí. Chvályhodné je, že všetko toto sa môže udiať vďaka spolupráci dvoch krajín.

Prezidentka Slovenskej republiky vyjadrila svoju vďaku učiteľom

Školský rok 2019/2020 bol rokom, na ktorý rodičia, žiaci ani učitelia tak skoro nezabudnú. Už dlho sa nestalo (a dúfajme, že ani nestane), aby sa vyučovanie muselo kompletne pretransformovať a zdigitalizovať. Udialo sa tak v dôsledku pandémie ochorenia Covid-19, a preto by bolo nebezpečné ponechať kamenné školy otvorené.

Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že byť učiteľom v čase pandémie bolo rajom na zemi, opak bol väčšinou pravdou. To, že deti neboli v škole, neznamenalo, že sa nemuseli učiť. Učitelia však nemohli použiť zabehnutý spôsob vyučovania v triedach, preto museli hľadať všelijaké kreatívne spôsoby, ako ku žiakom dostať potrebné vedomosti. To si vyžiadalo veľa času a energie učiteľov.

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová to neignorovala a rozhodla sa prostredníctvom vyjadrenia na sociálnej sieti prejaviť svoju vďaku pedagogickým zamestnancom škôl, žiakom aj rodičom.

Foto: Facebook Zuzany Čaputovej

„Chcem poďakovať za to, ako sme ho zvládli. Učiteľom a učiteľkám za odvahu a tvorivosť pri hľadaní nových foriem vyučovania. Rodičom za trpezlivosť počas práce z domu, ktorá bola aj pre nich tak trochu školou. A žiakom za disciplínu, bez ktorej by to určite nešlo,“ napísala hlava štátu na sociálnej sieti.

Najväčšiu časť statusu však prezidentka venovala práve pedagogickým zamestnancom, ktorým pandémia a karanténa poriadne skomplikovala pracovnú činnosť.

Učiteľom a zamestnancom školstva venovala nasledujúce slová: „Občas ste všetci museli siahnuť na dno svojich síl a hľadať riešenia aj tam, kde na prvý pohľad žiadne nie sú. Vám, váženým učiteľom a učiteľkám, vedeniam škôl aj slovenského školstva, vyjadrujem rešpekt, že ste sa aj v ťažkej situácii sústredili na to podstatné a do novej situácie ste pre svojich zverencov vyšliapali nové cesty.“

Prezidentka celý status ukončila želaním toho, aby si tí, ktorým bol status venovaný, počas prázdnin poriadne oddýchli a pripravili sa na nový školský rok.

Mladému mužovi hádka v kaviarni zmenila život. K lepšiemu

Dvadsaťštyriročný barista Lenin Gutierrez počas svojej pracovnej zmeny v kaviarni v meste San Diego pripomenul zákazníčke, že ju nemôže obslúžiť, pokiaľ na tvári nemá rúško. Chvíľu ľutoval, že to urobil, no už o pár hodín neskôr mu bolo jasné, že urobil dobre. O celom prípade informovala americká televízia CNN.

Celý prípad sa začal 22. júna v kaviarni Starbucks v meste San Diego, keď do kaviarne počas Leninovej zmeny vošla žena s menom Amber Lynn Gilles a nemala tvár zahalenú rúškom. Lenin Gutierrez ju na to upozornil, pretože firemné nariadenia prikazujú všetkým zákazníkom kaviarní Starbucks nosiť rúška, za čo si podľa vlastných slov vyslúžil „búrku urážok“. Incident vyvrcholil tak, že si žena odfotografovala Lenina pomocou svojho mobilného telefónu a neskôr jeho fotografiu zavesila na sociálnu sieť. „Zoznámte sa s Lenenom (sic) zo Starbucks, ktorý ma odmietol obslúžiť, pretože som nemala rúško. Nabudúce si počkám na policajtov a prinesiem lekársku výnimku,“ okomentovala žena svoj príspevok, ktorý bol 2. júla zmazaný.

Foto: Facebook Amber Lynn Gilles

Otázne je, či by mal človek, ktorý by mal mať hypoteticky nejakú „lekársku výnimku“, chodiť v čase pandémie do interiérov reštaurácií a kaviarní. Žena nereagovala na výzvu CNN, aby im porozprávala svoju verziu udalostí.

Spoločnosť Starbucks sa pre CNN vyjadrila, že sú aj iné spôsoby, ako si z ich pobočky odniesť kávu (napríklad tak, že ju zamestnanci zákazníkovi donesú ku dverám). Vojsť priamo do kaviarne je teda iba jednou z možností, ako si zaobstarať kofeínový nápoj s ikonickým zeleným logom. V takomto prípade firemné pravidlá od zákazníka vyžadujú, aby mal spodnú časť tváre zahalenú rúškom.

Stal sa však presný opak toho, čo chcela Amber Lynn Gilles príspevkom na sociálnej sieti dosiahnuť. Namiesto toho, aby bol Lenin za svoj skutok kritizovaný, sa ho veľká časť užívateľov tejto sociálnej siete začala zastávať. Podľa niektorých komentárov mali komentujúci chuť ísť do kaviarne iba kvôli tomu, aby mohli Leninovi dať prepitné.

Tohto nápadu sa šikovne chytil dvadsaťšesťročný mladík Matt Cowan, ktorého podľa vlastných slov nahnevalo, že bol Lenin šikanovaný za to, že urobil správnu vec a ochraňoval verejné zdravie. Matt využil webovú stránku s názvom GoFundMe. Táto webová stránka slúži na zbierky a Matt na nej krátko opísal celú situáciu. Zároveň 22. júna na tejto stránke spustil zbierku s cieľom vyzbierať pre Lenina tisícdolárové prepitné. To, čo sa začalo diať, pravdepodobne neočakával ani v tých najoptimistickejších predstavách.

Tisícdolárový cieľ prekonali veľmi rýchlo. Ľudia z celej Ameriky prejavovali svoj súhlas s Leninovým správaním tak, že mu posielali peniaze, ku ktorým môžete na stránke GoFundMe pripojiť aj nejaký komentár. Komentujúci mu v ďakovných komentároch ďakovali za to, že ide príkladom a stojí si za svojimi hodnotami, aj keď to občas nie je jednoduché.

Dvadsiateho deviateho júna Matt pri svojom príspevku na stránke GoFundMe informoval, že všetky peniaze idú priamo Leninovi a že Leninovi zabezpečil budúci týždeň stretnutie s finančným poradcom, ktorý mu poradí, ako správne a zodpovedne pracovať s tak rýchlo nadobudnutou finančnou čiastkou.

Prvého júla 2020 množstvo peňazí v zbierke prekročilo 100 000 dolárov, čo je takmer 90 000 eur.

Lenin Gutierrez povedal, že časť vyzbieraných peňazí daruje rozličným komunitám v meste San Diego. Peniaze by takisto chcel použiť na to, aby si splnil svoj sen a stal sa profesionálnym tanečníkom.

Dvaja smetiari v Miami prišli do práce tak ako zvyčajne. Obyvatelia ich však poriadne prekvapili

Saul Scruggs a Keon Richardson sú dvaja smetiari, ktorí odnášajú odpad aj v komunite North Bay Road v americkom Miami Beach. Nedávno išli do práce tak ako zvyčajne. Rozhodne nepredpokladali to, čo ich bude počas  bežnej pracovnej okružnej jazdy čakať.

Keď prišli na miesto North Bay Road, nemohli uveriť vlastným očiam. Namiesto kontajnerov a vriec odpadu ich čakali obyvatelia Alton Road, La Gorce Island a Sunset Islands s balónmi, ďakovnými nápismi a darčekmi. Na akcii sa osobne zúčastnil dokonca aj Dan Gelber, starosta Miami Beach. O udalosti informovala lokálna pobočka televízie ABC.

Týchto obyvateľov zmobilizovala Jennifer Elegant, lektorka psychológie na tamojšej univerzite. V pozvánke, ktorou pozývala obyvateľov oblasti na akciu, uviedla: „Tí muži nevynášajú len náš odpad. To, čo je na nich špeciálne, je pozitívna energia, ktorú so sebou prinášajú. Keď ich poznáte, zbožňujete ich!“ Minulý týždeň sa teda obyvatelia troch už vymenovaných oblastí zhromaždili na mieste, o ktorom vedeli, že tam Saul a Keon prídu. Chceli im tak prejaviť vďačnosť za to, že im pomáhali s odpadom aj v ťažkých časoch pandémie ochorenia Covid-19.

Foto: Facebook Jennier Channing Elegant

Portál GNN informoval o tom, že títo muži sú v komunite známi a obľúbení vďaka svojej obetavosti. Saul Scruggs napríklad strávil jedného dňa 45 minút tým, že pomáhal miestnej žene prehrabávať sa v odpade, aby našla svoj stratený svadobný prsteň. Inokedy hodinu čakal na sanitku s iným obyvateľom, ktorý mal problémy so srdcom.

Jennifer portálu GNN povedala, že sa s mužmi často rozprávala o ich šťastí, a tieto rozhovory jej dokonca pomohli s prípravou obsahu na jej hodiny psychológie.

Na Slovensku sa dialo niečo menej osobné, ale podobné, keď množstvo ľudí v dohodnutom čase tlieskalo pri otvorených oknách, aby tak prejavili svoju vďaku medicínskym pracovníkom. Takéto udalosti nám ukazujú, aké veľmi dôležité sú manuálne pracovné pozície, ktorých význam si mnoho ráz ani neuvedomujeme.

 

 

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho svojim priateľom a známym na sociálnych sieťach.

Súvisiace články

Ivan Mikloš: Ak by Západ prestal dovážať ruský plyn a ropu, Rusko by si nemohlo dovoliť financovať vojnu

Mária Kostyálová

Výber NM: Zelenskyj sa rozprával s pápežom. Chcel by, aby sa František stal prostredníkom pri rokovaní

Michal Lukáč

Výber NM: Je to morálna autorita, povedal premiér Heger po stretnutí s pápežom

Michal Lukáč

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači. Súhlasím Viac

Cookies