Podcasty Spoločnosť

Výber NM: Cirkvi vyzývajú na medzicirkevnú spoluprácu počas pandémie a v USA vyrástla cesta vyrobená z plastu

Prinášame vám výber udalostí, ktoré sú ukážkou, že kroky k dialógu sú možné. V dnešnom podcaste sa dozviete:

– Jeden z najväčších predajcov potravín na Slovensku počas koronakrízy výrazne pomohol chudobným ľuďom. Aj s pomocou obyčajných občanov

– Vláda pracuje na zavedení nového pamätného dňa, ktorý bude pripomínať obete komunizmu

– Vyšiel nový ekumenický dokument vyzývajúci na medzináboženskú spoluprácu

– V Kalifornii vyrástla nová míľa diaľnice. Celá je vyrobená vďaka recyklovanému plastu

 

Jeden z najväčších predajcov potravín na Slovensku počas koronakrízy výrazne pomohol chudobným ľuďom. Aj s pomocou obyčajných občanov

Plytvanie potravinami v maloobchodných reťazcoch je rozhodne jedným z najväčších problémov doby slobodného trhu. Tony potravín, ktoré sú ešte konzumovateľné, každý deň obchodníci zničia len preto, lebo sa blíži ich dátum spotreby. Aj následkom tohto zlozvyku supermarketov sa každý rok v Spojených štátoch amerických do odpadu dostane 30 až 40% všetkých vyprodukovaných potravín!

Tento problém sa netýka len Spojených štátov amerických, aj keď v tejto krajine je podľa štatistík tento problém výraznejší ako inde. Supermarkety potraviny vo veľkom vyhadzujú aj na Slovensku. 

Tejto problematike sa začal pred štyrmi rokmi na Slovensku venovať aj jeden z páchateľov – obchodný reťazec Tesco. Tento obchodný reťazec začal v tom období podľa Dobrých novín monitorovať množstvo potravín, ktoré sú zbytočne vyhodené, upozorňovať na túto problematiku a dokonca rozdávať potraviny tým, ktorí to potrebujú.

blank

Vzhľadom na to, že ekonomika celého sveta vrátane Slovenska pre koronavírusové opatrenia upadá a množstvo ľudí prišlo o svoje zamestnanie, sa tento reťazec rozhodol navyše usporiadať zbierku potravín. A Slováci prekvapili svojou štedrosťou. Najprv však niečo o tom, ako to celé funguje.

Na Slovensku existuje Potravinová banka Slovenska, ktorá zabezpečuje distribúciu potravín núdznym. Potravinová banka Slovenska má prehľad o jednotlivých darcoch a organizáciách prítomných na Slovensku a dokáže tak usúdiť, ako má nadobudnuté potraviny rozdeliť. „Naším cieľom je predchádzať plytvaniu s potravinami. A keď aj niekde vznikne prebytok, radšej ho darovať tým, ktorí to potrebujú, a vytvárať tak solidaritu medzi ľuďmi,“ povedal počas vysielania Dobrého rádia riaditeľ Potravinovej banky Slovenska Marko Urdzík.

Potravinová banka Slovenska spolupracuje s Tescom tak, že zamestnanci Tesca po skončení každodenného predaja vytriedia nepredané potraviny. Tie, ktoré sú ešte vhodné na konzumáciu, venuje obchodný reťazec Potravinovej banke Slovenska. Veronika Bush, komunikačná riaditeľka spoločnosti Tesco na Slovensku, tvrdí, že tie nejedlé potraviny sieť venuje útulkom a zoologickým záhradám ako krmivo pre zvieratá. Takto fungujú už všetky obchody tohto reťazca na Slovensku.

Táto spolupráca priniesla reálne výsledky – tento rok už Potravinová banka Slovenska v spolupráci s obchodným reťazcom darovala vyše 680 ton potravín, z ktorých sa dalo pripraviť až 1,6 milióna porcií stravy. Počas koronakrízy sa do nemocníc dostalo 20 ton ovocia a zeleniny.

Čo sa verejnej zbierky týka, reťazec umožňuje svojim zákazníkom po nákupe potravín darovať časť svojho nákupu, ktorá potom pôjde na dobročinné účely. Takýmto spôsobom už Slováci darovali 17 ton zo svojich nákupov. Takéto množstvo sa dá použiť na prípravu 41-tisíc porcií jedla.

Vláda pracuje na zavedení nového pamätného dňa, ktorý bude pripomínať obete komunizmu

Vláda na konci augusta predložila dohromady tri novely zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch, pričom dve z nich predložili poslanci OĽaNO a jedna bola predložená poslancami všetkých štyroch koaličných strán. Po schválení by tak mohli do našich kalendárov pribudnúť až tri pamätné dni a jeden zo súčasných pamätných dní by sa mohol zmeniť na štátny sviatok. Informovala o tom Tlačová agentúra Slovenskej republiky.

blank

 

V roku 1954, 24. júna, počas súdneho procesu v Trenčíne vyslovil Silvester Krčméry tieto slová: „Vy máte v rukách moc, ale my máme pravdu!“ Silvester Krčméry bol evanjelizátor, ktorý bol komunistickými súdmi súdený za údajnú vlastizradu a neskôr odsúdený na 14 rokov väzenia, z ktorých si odsedel 10 rokov. Po prepustení pracoval ako lekár a v šesťdesiatych rokoch začal znovu naplno evanjelizovať. Venoval sa narkomanom, alkoholikom a väzňom a položil základy pre spustenie viacerých náboženských organizácií. Tento muž zomrel v roku 2013 a podľa koaličných poslancov sa má práve 24. jún kvôli známemu Krčméryho výroku stať Dňom pamiatky obetí komunistického režimu. V predloženom návrhu poslanci uvádzajú: „Išiel neochvejne za svojím presvedčením a dokázal, že vnútorne silný jednotlivec dokáže podkopať stabilitu zdanlivo pevného totalistického režimu.“

Okrem 24. júna chce vláda do zoznamu pamätných dní zaradiť aj 21. jún, ktorý sa má stať Dňom odchodu okupačných vojsk sovietskej armády z Česko-Slovenska v roku 1991, a 21. august, ktorý sa má stať Dňom obetí okupácie Česko-Slovenska.

Poslanci všetkých koaličných strán predkladajú návrh, aby sa k štátnym sviatkom opätovne vrátil Deň vzniku samostatného česko-slovenského štátu, čo je 28. október. Počet štátnych sviatkov sa tak zvýši z piatich na šesť.

Vyšiel nový ekumenický dokument vyzývajúci na medzináboženskú spoluprácu

„Slúžiť zranenému svetu v medzináboženskej solidarite: Kresťanská výzva k uvažovaniu a činnosti v dobe COVID-u 19“. Tak znie názov nového dokumentu, ktorý vydala Pápežská rada pre medzináboženský dialóg spoločne so Svetovou radou cirkví. O vydaní tohto dokumentu informovala TK KBS.

Nový dokument má 20 strán a svojím obsahom poukazuje na to, aký veľký potenciál pomôcť tomuto svetu majú kresťanské cirkvi. Pomoc svetu je v súčasnosti (vzhľadom na to, čím celý svet v súčasnosti prechádza) veľmi potrebná. Ako povedal kardinál Miguel Ángel Ayuso Guixot, predseda Pápežskej rady pre medzináboženský dialóg: „Pandémia zviditeľnila zraniteľnosť a krehkosť nášho sveta a je zjavné, že odpovede je nutné ponúknuť v inkluzívnej solidárnosti, v otvorenosti k prívržencom iných náboženských tradícií a ľuďom dobrej vôle, keďže sa to dotýka celej ľudskej rodiny.“

Rev. Ioan Sauca, ktorý je v súčasnosti generálnym sekretárom Svetovej rady cirkví, v súvislosti s vydaním nového dokumentu povedal: „Medzináboženský dialóg nielen pomáha objasňovať princípy našej vlastnej viery a našej identity ako kresťanov, ale otvára naše porozumenie voči výzvam – i kreatívnym riešeniam –, ktoré môžu mať iní.“

Svetová rada cirkví je organizácia založená v roku 1948, ktorá zahŕňa približne 350 protestantských, pravoslávnych, anglikánskych a ďalších cirkví.

Nový ekumenický dokument na základe príbehu o milosrdnom Samaritánovi vyzýva kresťanov, aby pri riešení problémov súvisiacich s nákazou choroby Covid-19 a s ňou súvisiacou ekonomickou krízou nehľadeli na náboženské rozdiely medzi jednotlivými kresťanskými cirkvami. Dokument tiež poukazuje na hodnotu nádeje, ktorá je v kresťanskej viere prítomná vďaka Ježišovmu zmŕtvychvstaniu.

„Uvedomujeme si, že cnosti milosrdenstva a súcitu s každým trpiacim majú súzvuk v iných náboženských tradíciách, ktoré tiež majú bohaté príklady veľkodušnosti a záujmu o tých najnúdznejších,“ hovorí oficiálne znenie dokumentu.

Dokument vymenúva sedem kresťanských princípov, a to pokoru a akceptovanie zraniteľnosti; úctu; spoločenstvo, súcit a spoločné dobro; dialóg a učenie sa od seba navzájom; pokánie a obnovu; vďačnosť a veľkodušnosť a lásku. Tieto čnosti navrhujú autori dokumentu premietnuť do týchto odporúčaní: 1. nachádzať spôsoby, ako sa zastať hlasu trpiacich, 2. rozvíjať kultúru inkluzívnosti s docenením rôznosti ako Božieho daru, 3. živiť solidaritu prostredníctvom spirituality (využívajúc tradičné prostriedky ako modlitba, pôst, sebazaprenie a almužna), 4. vzdelávaním rozširovať empatiu a kapacitu pomáhať núdznym, 5. angažovať mladých ľudí, ktorých nadšenie je protiliek na cynizmus, 6. vytvárať priestory na formy dialógu pre rast v láske a porozumení, 7. reštrukturalizovať existujúce projekty v prospech medzináboženskej solidarity.

V Kalifornii vyrástla nová míľa diaľnice. Celá je vyrobená vďaka recyklovaného plastu

Čo s plastovým odpadom, ktorého ľudstvo denne vyprodukuje tony? 

Plast má tú výhodu, že sa dá relatívne ľahko recyklovať. Ľudia len postupne objavujú rozličné spôsoby, ako recyklovaný plast použiť. V Kalifornii najnovšie pribudla diaľničná míľa, ktorá je celá opravená vďaka recyklovanému plastu. Informoval o tom portál GNN.

blank

Na opravu tohto diaľničného úseku išlo množstvo recyklovaného plastu, ktoré je porovnateľné so 150 000 kusmi jednorazových plastových PET fliaš. Výstavbu realizovala spoločnosť TechniSoil, ktorá sa špecializuje na ekologické riešenia týkajúce sa verejného priestoru. O pomoc ju požiadali kalifornské úrady, ktoré potrebovali opraviť míľový úsek trojprúdovej cesty.

Podľa kalifornského dopravného úradu je cesta vyrobená týmto špeciálnym spôsobom dokonca dva až trikrát trvácnejšia, ako cesta vyrobená štandardným asfaltovým spôsobom. Procedúra potrebná na výstavbu takejto cesty podľa spoločnosti TechniSoil navyše vyprodukuje o 90 percent menej skleníkových plynov, ako súčasná metóda používaná na výstavbu kalifornských ciest!

Táto ekonomická aj ekologická výhoda je spôsobená tým, že nahradením bitúmenu polymérovou hmotou vyrobenou z roztavených plastových fliaš sa výrazne zníži množstvo asfaltu potrebného na výstavbu cesty.

Pre médium Fast Company spoločnosť TechniSoil povedala, že už začali pracovať na projektoch, ktorých cieľom je postaviť viacero takýchto udržateľných ciest na území Kalifornie, jedného z najvyťaženejších štátov USA. 

Takéto špeciálne cesty sa v USA už nachádzajú v Texase. Spoločnosť Dow Chemicals ich najprv testovala v Ázii a potom začala s ich výstavbou aj na americkom území. „Plastové cesty“ sa okrem USA nachádzajú napríklad aj v Indii a Holandsku. Ide o unikátnu technológiu, ktorej ekologická a ekonomická stránka sa navzájom nevylučujú.

 

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho svojim priateľom a známym na sociálnych sieťach.

Súvisiace články

Ivan Mikloš: Ak by Západ prestal dovážať ruský plyn a ropu, Rusko by si nemohlo dovoliť financovať vojnu

Mária Kostyálová

Výber NM: Zelenskyj sa rozprával s pápežom. Chcel by, aby sa František stal prostredníkom pri rokovaní

Michal Lukáč

Výber NM: Je to morálna autorita, povedal premiér Heger po stretnutí s pápežom

Michal Lukáč

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači. Súhlasím Viac

Cookies