Spoločnosť

Výber NM: Rómovia v Bratislave prekvapili iných ľudí a vedci objavili prevratný spôsob spracovania vody

Foto: pixabay

Prinášame vám výber udalostí, ktoré sú ukážkou, že kroky k dialógu sú možné. V dnešnom podcaste sa dozviete:

– Rómovia v centre Bratislavy umením prekvapili ostatných ľudí. Chcú dosiahnuť väčšie pochopenie

– Slováci podporujú boj za demokraciu v Bielorusku 

– Čínski a austrálski vedci objavili prevratný spôsob odstraňovania soli z morskej vody

– Alabamská reštaurácia kŕmi hladných ľudí. Nemá pevne stanovené ceny

Rómovia v centre Bratislavy umením prekvapili ostatných ľudí. Chcú dosiahnuť väčšie pochopenie

V auguste mohli ľudia v centre Bratislavy zažiť niečo nezvyčajné. Normálnu rutinu narušili desiatky Rómov, ktorí v sprievode prechádzali centrom Bratislavy. Títo ľudia spievali a tancovali, postupne sa k nim pripájali aj ďalší ľudia.

Nápad zorganizovať niečo také dostala Barbora Botošová, ktorá je primáška. Podľa Bratislavských novín chcela túto akciu zorganizovať už v apríli, ale pre pandemickú situáciu to vtedy nebolo možné a zodpovedné. 

blank
Foto: Facebook OZ Divé maky

Čo bolo cieľom tohto sprievodu, ktorý prešiel centrom Bratislavy? Barbora Botošová na túto otázku odpovedala Bratislavským novinám takto: „Hlavnou ideou bolo prezentovať rómsku kultúru na netradičných miestach… Ja ako Rómka pokladám za veľmi dôležité, aby sme šírili pravdu o rómskej menšine a vysvetlili napríklad aj to, prečo by malo pomenovanie ,Cigán‘ nahradiť pomenovanie Róm. A taktiež veľa ľudí nevie o tom, že až vyše 60 % Rómov žije integrovane. Sú to tzv. neviditeľní.“

Botošová neskôr vysvetlila, že mnoho ľudí má zlozvyk stotožňovať aj zástupcov integrovaných Rómov a rómskej strednej vrstvy so životným štýlom marginalizovaných rómskych komunít. 

Účastníci sprievodu v piatok okrem iného rozdávali aj plagáty, ktoré obsahovali osvetu o rómskej komunite. Rozdali ich približne 400. 

Sprievod v centre Bratislavy nebol jedinou akciou na podporu rómskej komunity, ktorá sa v ten deň udiala. Občianske združenie Ornament, ktoré za týmto sprievodom stálo, zorganizovalo v ten istý deň aj natáčanie videoklipu Divých makov. Divé maky sú občianske združenie, ktoré podporuje mimoriadne nadané rómske deti. Toto občianske združenie spoločne s deťmi nahralo energickú skladbu, ku ktorej natočili videoklip.

Slováci podporujú boj za demokraciu v Bielorusku

blank
Foto: wikimedia commons

 

Alexandr Lukašenko, bieloruský prezident, ktorý vládne už od roku 1994, 9. augusta podľa oficiálnych volebných výsledkov obhájil svoju funkciu. Mnoho občanov však tieto oficiálne výsledky spochybňuje a ľudia sa obávajú toho, že výsledky by mohli byť zmanipulované. Už od volieb v krajine dochádza k násilným stretom medzi políciou a protestujúcimi civilistami. Situáciu už dôkladne opísal vo svojom článku komentátor portálu NM Christian Heitmann.

Slováci, ktorí si ešte pamätajú na boj za slobodu a demokraciu, ktorý sa na Slovensku odohral v roku 1989, vyjadrili svoju solidaritu a podporu boju za demokratické hodnoty, ktorý v súčasnosti v Bielorusku prebieha.

Tlačová agentúra Slovenskej republiky informovala o tom, že na bratislavskom Námestí SNP sa 15. augusta stretlo niekoľko desiatok ľudí, ktorí vyjadrili svoju podporu prebiehajúcim protestom v Bielorusku. Zhromaždenie podporila aj poslankyňa NR SR Monika Kozelová, ktorá prečítala vyhlásenie 67 poslancov NR SR a niektorých europoslancov. Tí vyhlasujú, že odmietajú „výsledky zmanipulovaných prezidentských bieloruských volieb, odsudzujú násilie na občanoch, vyjadrujú podporu demokratickým silám a vyzývajú režim prezidenta Alexandra Lukašenka, aby zastavil násilie na ľuďoch a umožnil konanie slobodných a férových volieb“.

Minister životného prostredia Ján Budaj sa vyjadril, že v súčasnosti už Slovensko nemôže pre Bielorusko urobiť viac, ako robí, ale môžeme dať Bielorusom najavo, že sme s nimi a podporujeme ich boj.

Tlačová agentúra Slovenskej republiky informovala aj o tom, že v ten istý deň bol Prezidentský palác nasvietený na bielo-červeno. Zo strany hlavy štátu, prezidentky Zuzany Čaputovej, ide o gesto solidarity. Jej hovorca uviedol: „Základné demokratické princípy, ľudské práva a slobody a v tomto prípade osobitne právo občanov na slobodné zhromažďovanie a slobodu slova musia byť podľa prezidentky rešpektované a dodržiavané.“

Čínski a austrálski vedci objavili prevratný spôsob odstraňovania soli z morskej vody

blank
Foto: pixabay

Nedostatok pitnej vody sa určite stane jedným z najvýraznejších problémov, ktoré bude ľudstvo v budúcnosti riešiť. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie nemá prístup k čistej vode viac ako 2 milióny ľudí. Pitná voda je pritom surovinou, ktorá je potrebná prakticky všade – od pestovania rastlín cez chov zvierat a poskytovanie hydratácie ľuďom až po textilný priemysel. V súčasnosti s napätím sledujeme, ako sa vyvíja cena ropy – je dosť možné, že v budúcnosti budeme rovnako napäto sledovať vývoj ceny vody. Už teraz sme dokonca svedkami medzinárodných konfliktov, ktoré pre vodu vznikajú, akým bolo napríklad napätie medzi Indiou a Čínou v roku 2010 po otvorení novej vodnej priehrady.

Existuje viacero spôsobov, ako bude ľudstvo v budúcnosti šetriť vodou. Futurológ Richard Watson vo svojej knihe Budúcnosť – 50 myšlienok, ktoré by ste mali poznať uvažuje napríklad o tom, že cena vody by mohla byť dynamicky prispôsobená tomu, na čo ste tú vodu použili. Desať litrov vody minutých na sprchovanie by napríklad stálo spotrebiteľa menej ako desať litrov vody použitých na závlahu trávnika. 

Ľudstvo bude takmer určite v budúcnosti venovať viac peňazí aj na vývoj nových druhov čističiek vody a ich výstavbu. Tieto riešenia sa však týkajú len sladkej vody, ktorá tvorí len približne dve percentá celosvetového objemu vody.

Austrálski a čínski vedci sa v súčasnosti zameriavajú na slanú vodu, ktorá tvorí väčšinu vody na planéte Zem. Keby sa ľudstvu podarilo nájsť lacný a udržateľný spôsob, ako odstrániť soľ z morskej vody a urobiť ju tak pitnou, bol by to obrovský skok vpred. Títo vedci k tomuto skoku smerujú.

Väčšina súčasných spôsobov úpravy pitnej vody potrebuje veľké množstvo elektrickej energie. Nielenže spotreba elektrickej energie ešte viac zaťažuje životné prostredie, ale práve v tých oblastiach sveta, kde by bola táto technológia veľmi potrebná, mnohokrát nemajú miestni prístup k elektrickej energii. 

Nová technológia, ktorú skúmajú čínski a austrálski vedci pod vedením austrálskeho chemika Huantinga Wanga, je založená na tom, že niektoré materiály (v ich prípade je to istý druh kovu) majú výborné absorpčné vlastnosti. Ako informoval portál Inverse, títo vedci dokázali skombinovať viacero chemických materiálov tak, že jeden kilogram nimi vyrobenej kovovej hmoty dokáže odsoliť za polhodiny až vyše 150 litrov morskej vody. Kov pohltí soľ a zanechá za sebou čistú a pitnú vodu, ktorá je dokonca čistejšia, ako požadujú normy Svetovej zdravotníckej organizácie.

Chemici sú však závislí od jednej veci, ktorú nám dokáže poskytnúť iba príroda – slnečného svetla. Po tom, ako kov pohltí soľ, ho na štyri minúty vystavia slnečnému žiareniu. Kov v takýchto podmienkach vylúči soľ, ktorú prijal. Táto nová technológia je teda viackrát využiteľná, čo je v súčasnej dobe plnej odpadu veľmi vítané. Ľudstvo môže navyše použiť aj minerály, ktoré kov absorbuje a následne vylúči.

Nový objav týchto vedcov má určite veľký potenciál pomôcť ľudstvu predísť mnohým konfliktom a pomôcť ľuďom, ktorí nemajú prístup k čistej vode. 

Alabamská reštaurácia kŕmi hladných ľudí. Nemá pevne stanovené ceny

blank
Foto: Facebook Drexell and Honeybee’s

V malom mestečku Brewton v Alabame sa nachádza rodinná reštaurácia. Poviete si, že to nie je nič nezvyčajné – a máte pravdu. Takýchto reštaurácií sa na území USA aj mimo neho nájdu desiatky. Na tejto konkrétnej reštaurácii, ktorá nesie názov Drexell & Honeybee’s, je však niečo zvláštne. Keď ju navštívite, nájdete takmer všetko, čo by ste očakávali od normálnej reštaurácie na juhu Spojených štátov amerických – stoly s miestami na sedenie, dekorácie na stenách a vôňu vyprážaného kurčaťa spojenú s arómou kukuričného chleba. Táto reštaurácia však nemá jednu vec, ktorá je v iných reštauráciách v podstate nevyhnutná – nenájdete v nej pokladňu. Takisto by ste márne hľadali cenník, v ktorom sa uvádza cena jednotlivých jedál. Klientela reštaurácie Drexell & Honeybee’s sa podľa portálu Newsweek skladá najmä zo starších ľudí, ktorí by mali inak problém zohnať si jedlo. Áno, hádate správne – finančná čiastka, ktorú pri odchode z reštaurácie manželom prevádzkujúcim túto reštauráciu zanecháte, je len na vás.

Pri vchode do reštaurácie sa nachádza miesto, ktoré je od zvyšku reštaurácie oddelené závesom. Za závesom sa ukrýva pokladnička, do ktorej môžete po dojedení svojho jedla vhodiť peniaze. Pre úplnú diskrétnosť je táto pokladnička dokonca vybavená aj kúskom látky na jej dne, ktorá tlmí zvukové dôkazy o vhodení peňazí do jej vnútra. Lisa, vedúca tejto reštaurácie, pre portál Alabama Living povedala: „Pokiaľ do nej niečo dáte, niečo do nej dáte. Pokiaľ nemôžete, tak to nerobte. Je to medzi vami a Bohom. Nás to netrápi.“

blank
Foto: Facebook Drexell and Honeybee’s

V priestoroch reštaurácie sú povešané odkazy od stravníkov, v ktorých ďakujú majiteľom reštaurácie a žiadajú Boha o to, aby ich požehnal.

„Stojí nás to veľa času a je to nákladné, ale je to naša misia,“ povedala majiteľka reštaurácie portálu Alabama Living. „Odkazy, ktoré nám ľudia nechávajú, nám ukazujú, ako veľmi potrebná je naša činnosť. Jedného dňa sme dostali odkaz, na ktorom bolo napísané: ,Vďaka vám sa dnes jedna štvorčlenná rodina mohla najesť.‘ To má pre mňa hodnotu milióna dolárov,“ pokračovala Lisa.

Reštaurácia denne zarobí priemerne 110 dolárov, no všetky tieto peniaze idú priamo do nákladov a reštaurácia nie je zisková. Najväčší príspevok, aký kedy reštaurácia získala od jedného stravníka, mal hodnotu 1000 dolárov.

V reštaurácii ako personál slúžia dobrovoľníci – niektorí z nich to robia úplne dobrovoľne, iní výmenou za jedlo. Ľudia, ktorí sú hladní, žiaľ, v Alabame nie sú žiadnou vzácnosťou. Podľa organizácie Hunger Free America, ktorá v roku 2018 robila veľký prieskum o hlade v USA, patrí Alabama medzi tie najviac hladom zasiahnuté štáty Spojených štátov amerických.

Túto netypickú reštauráciu prevádzkuje žena, ktorá sa volá Lisa Thomas-Macmillan, spoločne so svojím manželom. Obaja sú už na dôchodku, no sama v minulosti zažila hlad a chudobu.

V roku 1995 pracovala ako predavačka v jednom z obchodov maloobchodnej spoločnosti Walmart. Jedného dňa prišla do kontaktu so ženou, ktorá mala problém zohnať dostatok potravín. Keď sa s ňou pustila do reči, prišla na to, že v okolí pozná 25 ďalších rodín, ktoré majú takisto problém s jedlom. Na druhý deň pripravila vo svojej vlastnej kuchyni 26 raňajok a postupne ich rozniesla rodinám v núdzi. Odvtedy pravidelne pomáhala chudobným a hladným ľuďom vo svojej komunite. 

Jej celoživotná misia vyvrcholila v roku 2016, keď už bola v dôchodkovom veku. Podarilo sa jej splniť si svoj sen, o ktorom snívala už od vysokej školy – spolu so svojím manželom otvorila v mestečku Brewton vlastnú reštauráciu, v ktorej môžu hostia zaplatiť práve toľko, koľko im umožňuje ich finančná situácia. Podarilo sa jej to vďaka daru od tamojších darcov, no prevádzkové náklady sú väčšinou hradené z jej rodinných financií. Freddie, jej manžel, bol vojakom – vďaka tomu dostáva od štátu dávky, ktoré taktiež investuje do chodu reštaurácie.

Menu reštaurácie sa mení každý deň. Lisa a Freddie reštauráciu otvárajú vždy o jedenástej doobeda a zatvárajú ju o jednej popoludní, no v reštaurácii sa nachádzajú už od piatej ráno, aby stihli všetko pripraviť. 

Lisa v roku 2017 vydala zbierku svojich spomienok, ktorú pomenovala Living Fulfilled, teda Žiť naplnený. Motto reštaurácie hovorí za všetko –dvojica vedie svoju reštauráciu podľa sloganu „We feed the need“, teda „Nakŕmime tých, ktorí to potrebujú“.

 

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho svojim priateľom a známym na sociálnych sieťach.

Súvisiace články

Ivan Mikloš: Ak by Západ prestal dovážať ruský plyn a ropu, Rusko by si nemohlo dovoliť financovať vojnu

Mária Kostyálová

Výber NM: Zelenskyj sa rozprával s pápežom. Chcel by, aby sa František stal prostredníkom pri rokovaní

Michal Lukáč

Výber NM: Je to morálna autorita, povedal premiér Heger po stretnutí s pápežom

Michal Lukáč

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači. Súhlasím Viac

Cookies