Ekonomika spoločenstva

Vianoce a životné prostredie: Ekologickejšie sviatky vďaka týmto siedmim tipom

Ilustračná snímka, zdroj: Unsplash/Alisa Anton
Ilustračná snímka, zdroj: Unsplash/Alisa Anton

Vianoce – sviatky radosti a hojnosti, čas strávený s rodinou, pri modlitbách. No práve pri tej hojnosti môže vznikať veľa odpadu, zbytočných obalov a predmetov, ktoré ani nepotrebujeme a ktoré nám poslúžia len chvíľu, ak vôbec. Preto ani v tomto období nezabúdajme na našu planétu.

Menej je niekedy viac. Na túto zásadu poukazuje aj Greenpeace Slovensko. Podľa organizácie by na to mal myslieť každý z nás aj počas Vianoc, ak nechceme planétu ešte viac zaťažiť.

Priznajte sa, koľkokrát ste kúpili niekomu darček do počtu alebo zbytočnosť, ktorá v podstate ničomu neposlúžila a po Štedrom večeri zostala zabudnutá kdesi v spodnej zásuvke? Na sviatky však nakupujeme nielen samotné darčeky, ale vyberáme aj obaly, škatule, ozdobné papiere a v neposlednom rade jedlo. Odborníci na plytvanie potravinami upozorňujú čoraz viac, že Vianoce sa stali sviatkami nadmernej spotreby. A tá prispieva k ničeniu nášho životného prostredia. „Štokholmský inštitút pre životné prostredie zistil, že počas troch dní vianočných sviatkov sa môže uvoľniť až 650 kg emisií oxidu uhličitého na osobu a nadmerná spotreba vo všeobecnosti spôsobuje viac ako 70 % všetkých globálnych emisií skleníkových plynov,“ uvádza Greenpeace Slovensko.

Mnoho ľudí si povie, že veď jedenkrát v roku sa nemôže nič stať. Predstavte si, že si to povie každý – v tento jeden deň v roku. Nasledujúce riadky vás môžu inšpirovať k tomu, ako stráviť vianočné sviatky ekologickejšie a tiež šetrnejšie. Platí tu jedna základná zásada – znížiť našu spotrebu a nakupovať s mierou a rozumom.

Vetvičky, sušené ovocie, šišky...všetko vieme využiť a netreba kupovať pri dekorovaní veci z obchodu. Zdroj: Unsplash/Annie Spratt
Vetvičky, sušené ovocie, šišky…Všetko vieme využiť, dekorácie netreba hneď kupovať v obchode. Zdroj: Unsplash/Annie Spratt

 

1. Kúpa/výroba darčekov

Nekupujte – vyrobte darček z lásky. Ak kupujete, tak s rozumom a prípadne z druhej ruky. Vynikajúcimi darmi môžu byť ručne vyrobené a lokálne výrobky, kúpou ktorých podporíte miestnych výrobcov.

Využite, čo už máte doma. Dajte veciam druhý život. Zdroj: Unsplash/Olesia Buyar
Využite, čo máte doma. Dajte veciam druhý život. Zdroj: Unsplash/Olesia Buyar

Za ekologické darčeky sa tiež dajú považovať tie z druhej ruky, napríklad knihy z antikvariátov a oblečenie zo second handu. A prečo nevdýchnuť nový život veciam a darovať niečo, čo by niekto z našich blízkych mohol oceniť viac ako vy, alebo vyrobiť vlastné originálne darčeky?

Darujte zážitky – ekologickými darčekmi sú tzv. zážitkové darčeky. Môžu to byť lístky do divadla, permanentky do kina, múzea, lístky na koncert, zaplatenie kurzu, wellness pobyt či online predplatné obľúbeného denníka.

Zmysluplným a ekologickým darom môže byť aj podpora jednej z mnohých neziskových organizácií, ktoré sa aj v týchto ťažkých časoch snažia robiť svet lepším. Mnohé z nich totiž ako vďaku za podporu ponúkajú umelecké dielo, darčekový certifikát a mnohé iné veci, ktorými možno následne obdarovať členov rodiny.

Radosť môžete urobiť aj vlastnoručne upečeným vianočným pečivom. Originálne balenie tomu dodá ten pravý punc. Zdroj: Unsplash/Anna Peipina
Radosť môžete urobiť aj vlastnoručne upečeným vianočným pečivom. Originálne balenie mu dodá ten pravý punc. Zdroj: Unsplash/Anna Peipina
2. Obaly
Zdroj: Unsplash/Element5 Digital
Zdroj: Unsplash/Element5 Digital

Ako sme už spomínali, pri kúpe darčekov berte do úvahy obaly – a ak je to možné, vyhýbajte sa zbytočným plastom.

Dnes sa už dajú nájsť produkty bez zbytočných obalov alebo dokonca vo vratných obaloch, akými sú napríklad tuhý šampón, mydlo, pleťová kozmetika, látkové tampóny na tvár a podobne.

Snažte sa čo najmenej kupovať predmety a veci, na ktoré sa minie množstvo obalov a škatúľ, „bublinkových“ a iných ochranných obalov, predmety zabalené v niekoľkých vrstvách…

Nebojte sa kreativity pri balení. Pozrite sa, čo máte doma a nebojte sa to použiť. Zdroj: Pixabay/monicore
Nebojte sa kreativity pri balení. Pozrite sa, čo máte doma a nebojte sa to použiť. Zdroj: Pixabay/monicore
3. Balenie darčekov

Prispieť k ekologickejším Vianociam sa dá premysleným balením darčekov. Poobzerajte sa, čo máte doma, čo všetko vám zostalo z minulých sviatkov, recyklujte.

Namiesto kupovania nového baliaceho papiera môžete dať priestor kreativite a použiť napríklad látku, ktorá sa doma už nevyužíva alebo farebné stránky z časopisov či novín. Namiesto lepiacej pásky použite kúsky vlny na štrikovanie či špagátu a na ozdobu darčekov možno zase využiť napríklad zeleň z nášho okolia. Na internete nájdete skutočne veľa kreatívnych a nádherných spôsobov na ekologické balenie darčekov.

Zdroj: Unsplash/Sarah Evans
Zdroj: Unsplash/Sarah Evans
4. Vianočný stromček – živý alebo umelý?

Toto je večná dilema. Aj keď si mnohí z nás môžeme myslieť, že živý stromček by mal rásť výhradne v prírode, stále zostáva ekologickejšou alternatívou voči umelému. Napriek tomu nie je bez chýb, každá minca má dve strany. Prečo?

Zdroj: Unsplash/Annie Spratt
Zdroj: Unsplash/Annie Spratt

Farmy vianočných stromčekov môžu vytlačiť prírodné ekosystémy a pri ich pestovaní môžu byť použité pesticídy, ktoré zamorujú pôdu a škodia živočíchom aj ľuďom. Pri kúpe živého stromčeka je dobré dbať na to, aby bol vypestovaný v lesnej škôlke.

Umelé stromčeky sa často vyrábajú z polyvinylchloridu (PVC), ktorý je jedným z najhorších plastov a znečisťuje životné prostredie počas celého životného cyklu. Stromčeky vyrobené z PVC sa ťažko recyklujú a často končia na skládkach, kde prispievajú k uvoľňovaniu skleníkových plynov a znečisťujú životné prostredie vylučovaním nebezpečných chemikálií.

A keďže sa zväčša vyrábajú v zahraničí, ich skleníková stopa je zvýšená aj ich prepravou. Ak umelý stromček, tak najlepšie z druhej ruky. Ak však už umelý vianočný stromček máte, rozhodne by ste ho nemali vyhadzovať, pokiaľ vám slúži.

Pýtate sa, aká je potom tá najekologickejšia alternatíva? Je to určite živý stromček v črepníku. Jeho výhodou je, že vydrží oveľa dlhšie ako len počas obdobia Vianoc. Dobrou voľbou je aj čečina vo váze alebo kreatívne stromčeky vyrobené napríklad z drevených paliet, konárov, kníh, dreveného rebríka, papiera alebo iného obnoviteľného materiálu.

Zdroj: Unsplash/Євгенія Височина
Zdroj: Unsplash/Євгенія Височина
5. Ozdoby

Tu je jedna jednoduchá rada… Najekologickejšími ozdobami sú tie, ktoré už máme doma. Ale čo ak by sme si chceli spestriť starú výzdobu? Vyrobte si ozdoby sami z prírodných materiálov (šišky, oriešky, konáre), zo starého oblečenia (látkové ozdoby) alebo zo zvyšných novín či papiera.

6. Svetlá na vianočný stromček a dekorácie

Ekologickejšie zásady platia aj pri vianočných svetlách. Možno ste si to doteraz neuvedomili, ale aj energia, ktorá je na osvetlenie potrebná, vplýva na životné prostredie. Preto pri vianočnom osvetlení uprednostnite LED svetelné reťaze, ktoré sú oveľa úspornejšie a ekologickejšie ako tradičné trblietavé žlté žiarovky. Spotrebujú až o 80 percent menej energie. Avšak aj tu platí, že menej je niekedy viac. Tiež netreba zabúdať na vypínanie elektrických svetielok.

Aj minimalistický stromček môže urobiť pravú vianočnú atmosféru. Navyše si ho môžete neskôr presadiť do záhrady. Zdroj: Unsplash/Joanna Kosinska
Aj minimalistický stromček urobí tú pravú vianočnú atmosféru. Navyše si ho môžete neskôr presadiť do záhrady. Zdroj: Unsplash/Joanna Kosinska
7. Udržateľné vianočné pohostenie? Tieto ingrediencie pomôžu

Každý, kto sa zaujíma o stav našej planéty, už vie, že treba kupovať lokálne potraviny. Čím bližšie sú potraviny k vám, tým menej dopravy a menej vyprodukovaných emisií oxidu uhličitého. Okrem toho týmto spôsobom podporíte miestnych výrobcov a výrobcov z vidieka. Kde hľadať miestnych farmárov? Pomôže vám aj táto stránka.

Zdroj: Pixabay/zuzi99
Zdroj: Pixabay/zuzi99

Ďalej vyberajte čerstvé a sezónne produkty. A ak môžete, tak z ekologického poľnohospodárstva. Znížte spotrebu mäsa a rýb a radšej si vyberte jedlá bohaté na zeleninu, strukoviny a ovocie. Vyhýbajte sa spracovaným a nadmerne baleným produktom. Pri nákupoch nesiahajte po taškách pri pokladni, prineste si vlastné tašky a vrecká.

A nakoniec si dajte pozor na plytvanie jedlom. Najlepšie je kupovať a variť tak, aby sa jedlo spotrebovalo. Vyhodené potraviny majú na svedomí 8 až 10 percent globálnych emisií skleníkových plynov. Na celom svete sa vyhodí každý rok 1,3 miliardy ton potravín, čo predstavuje až jednu tretinu všetkých vyrobených potravín. Ako uvádza stránka Nula odpadu, podľa OSN na Slovensku vyhodíme ročne do kontajnerov 900-tisíc ton potravín.

Medovníková torta tiež určite poteší vašich najbližších. Môžete si ju ozdobiť aj živou čečinou. Zdroj: Unsplash/Bruna Branco
Medovníková torta poteší vašich najbližších. Môžete ju ozdobiť aj živou čečinou. Zdroj: Unsplash/Bruna Branco
A zamyslenie na záver?

„Vianoce by mali byť o čase strávenom s blízkymi, o zamyslení sa nad uplynulým rokom a o odpočinku tela a duše po náročných mesiacoch, ktoré prežívame. Nemali by byť časom bezhraničného konzumu, ktorý ničí našu planétu. Rozvážny a skromný prístup k Vianociam neuberie sviatkom ich čaro, naopak ho umocní,” vraví Katarína Juríková, riaditeľka Greenpeace Slovensko.

Zdroj: Greenpeace Slovensko

Fotogaléria: Pri balení môžete použiť aj recyklovaný baliaci papier, vetvičky, špagátiky, ktoré nájdete doma…

blankblankblankblank

Zdroj fotografií: Unsplash

 

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho svojim priateľom a známym na sociálnych sieťach.

Súvisiace články

Sociálna podnikateľka Ana: Každá rozmanitosť, každý človek je súčasťou spoločnosti, v ktorej žijeme

Martina Baumann

Kolumbijský ekonóm: Jednou z možností na zníženie vidieckej chudoby je deeskalácia konfliktu

Martina Baumann

V cudzine prišla o partnera, otca svojich detí. Dnes pomáha vdovám na Slovensku

Martina Baumann

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači. Súhlasím Viac

Cookies